Blodtryck och matjestårta

Nu har jag snart varit ytterligare en månad på "torken". Var på hälsoundersökning på jobbet och fick bekräftat att blodtrycket inte var det bästa =(. 145/105. Så nu käkar jag blodtryckstabletter sedan en vecka tillbaka... Tycker att yrseln blivit värre, det är i vart fall inte bättre, men det kanske tar tid...

Nu är det påsk och morsan har pallrat sig hit från Värmland. Kylskåpet är fullare än vanligt och godisskålen trind. I går lagade vi en matjestårta som vi inte hunnit smaka på än men tänkte skriva ner receptet innan tidningen (MatMagasinet nr 4/april 2009) försvinner tillbaka till Värmlandsskogarna.

Matjestårta
8-10 personer. Tid: 30 minuter + 5 timmar i kylen

200 g kavring
75 g smör
4 gelatinblad
3 hårdkokta ägg
4 matjesfiléer
(vi använde en hel burk)
1 knippa dill
1 kruka gräslök
1 rödlök
3 dl gräddfil
250 g kesella

Garnering
persilja
gräslök
räkor
ishavsrom
tomater

Gör så här
1.
Mixa kavringen smulig i en matberedare. Smält smöret och blanda ner.
2. Klä en springform med plastfolie och fördela brödblandningen i botten av formen och tryck till med en stekspade. Ställ i kylen. Lägg ner gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
3. Hacka äggen, sillen, dillen och gräslöken. Skala och hacka rödlöken. Blanda alla ingredienserna med gräddfilen och kesellan.
4. Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull. Blanda sedan ner gelatinet i tårtsmeten.
5. Blanda smeten väl och häll den sedan över brödbottnen. Jämna till ytan och ställ in i kylen ca 5 timmar.
6. Garnera tårtan med persilja, gräslök, några räkor, ishavsrom och tomatklyftor och servera.

Återkommer när vi ätit den.

Glad Påsk
/vason

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0