Dufvenkrook vs Blossa

Vi köpte två stycken multipack med 5 st 20 cl flaskor i vardera och hade glöggprovning:

Dufvenkrook
Amore Hjortron
Original (rödvinsglögg spetsat med Cognac)
Special (spetsat med Whisky)
Vanilj
Prestige (rödvinsglögg spetsat med Cognac)

Blossa
03-Pomerans
04-Vinteräpple
05-Hjortron & Armagnac
06-Lingon & Enbär
07-Havtorn & Kanel

1. Vinnare blev Dufvenkrooks Amore Hjortron.

2.
Delad andraplats till Blossa Hjortron & Armagnac och Blossa Lingon & Enbär.

3.
Tredjeplatsen knep Dufvenkrooks Special.

4.
Delad fjärdeplats för Blossa Pomerans, Blossa Havtorn & Kanel samt Dufvenkrooks Vanilj.

5. Femte plats till Dufvenkrooks Original.

6. Delad jumboplats till Blossa Vinteräpple och Dufvenkrooks Prestige.

Alla sorterna utom Dufvenkrooks Original och Dufvenkrooks Prestige var vitvinsglögg.
Om vi räknar omvänt, alltså 6 poäng för ettan, 5 poäng för tvåan osv., så blir summan denna: Dufvenkrook 16 (6+4+3+2+1) poäng och Blossa 17 (5+5+3+3+1) poäng.

Dufvenkrook knep förstapriset, men Blossa vann i längden!

Glöggsmaken som överlägset vann var HJORTRON!
Årets Blossa (blåbär) var inte med i tävlingen, för den fick vi inte tag i...

glöggande vason


Hamburgare

Den här veckan kom kokboken USA i serien Smaker från hela världen.

Vi lagade Klassisk baconburgare s.77 och Coleslaw med dill s.52
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=7501

Det var så himla gott, och mycket! Vi blev helt tvärmätta =(.

vason och ertan

Det är inte direkt många som läser bloggen...

Läste att BakerQueen haft sju besökare =). Så många har jag aldrig haft =(. Sex är mitt rekord.

Var hos tandläkaren idag, som öppnade upp nerven i framtanden och grävde och skrapade i hålet. Inte så mysigt kan jag säga, även om det inte gjorde ont (det var ju bedövat med en fetspruta). Om två veckor ska jag dit igen för att kolla om det ser bra ut och då fyller hon igen roten.

Förresten, terrariet gick åt skogen. Vi åkte och hämtade det igår, bar det hela vägen till tunnelbanan, åkte en station och bar det hem. En fick gå baklänges hela vägen för kartongen är så otymplig, inte tung men otymplig. När vi kom hem och öppnade kartongen upptäckte vi en stor spricka i ena kortsidan. Det var bara att ringa zoo-affären och berätta. Det är lugnt, sade de, kom och lämna tillbaka det. Puh... vi som slitit så med det =(. Orkade inte släpa tillbaka det samma kväll, det var alldeles för jobbigt. Roligare kan man ju ha för sig...

I dag tog vi itu med det jobbiga, knallade iväg med den otympliga kartongen, en fortfarande gående baklänges. Undrande blickar från folk vi möter =D. En kille blev jätteintresserad och skulle absolut berätta om sitt akvarium han hade hemma. Jag ville inte göra honom besviken genom att berätta att det absolut inte är ett akvarium vi bar på, utan ett terrarium. Han pratade på... En station senare kunde vi säga hej då till honom, då vi klev av. Som tur var har snön töat bort, så backen ner till zoo-affären var inte så farlig. Man ville ju inte halka och komma tillbaka med terrariet i tusen bitar inuti kartongen...


Nu får vi vänta nästan en hel vecka på att få ett nytt. Gissa om vi ska öppna kartongen innan vi lämnar affären... För säkerhets skull.

Ha en trevlig kväll,
vason


Picasso är en vitaminkick!

Han är så rolig att se på, ett litet yrväder som är så nyfiken... Man verkligen ser att han tar efter de stora, vill göra precis som dem. Ibland kaxar han till det och busar lite med Humle, som han verkar ha tytt sig till.



Jag är verkligen lycklig över att datorn fungerar igen! Nu ska jag blogga som bara den...

Återkommer om tänderna och terrariet vi ska åka och köpa (i morgon?). Läste om att BakerQueen fått fingret ur led, aj aj aj... Hoppas det är bättre nu. Ska fixa er logga, lovar, är kraftigt på gång ;).

vason

Aj aj aj i tänderna

Var hos tandläkaren idag. Tanden måste rotfyllas! Tyvärr kommer tanden att bli missfärgad, så det blir säkert aktuellt att byta ut den mot en krona eller fasad. Förutom den tanden är det ytterligare tre som är skadade, det är sprickor i dem.

Ett andra tyvärr är att det inte går att få ett förhandsbesked från försäkringskassan om vilka behandlingar som jag kan få ersättning från, enligt min tandläkare. Jag måste alltså chansa lite =(. Om jag gör så mycket som möjligt går det ju på tandvårdsförsäkringen men det blir mycket pengar att lägga ut... och så kanske man inte får ersättning för allt.

Usch för mig och min plånbok, så här nära jul =(.

vason med gaddarna

Internet funkar igen på laptopen!!!!

De senaste veckorna har inte internet fungerat på min bärbara dator. Jag har verkligen slitit mitt hår för att försöka ta reda på varför... Idag fick jag hjälp av en kompis, en datakille, som är lite mer haj än jag på datorer. Det tog en bra stund i alla fall innan "vi" kom på vad felet var. Efter avinstallation av Norton fungerade det igen =D. Det konstiga är att det helt plötsligt bara lade av...

Ja, ja, huvudsaken att det fungerar igen...

(data)vason

En liten Picasso

I går var vi i Upplands Väsby för att kolla på en gerbilbebis. Han var sååå söt. Gerbilerna stannade över natten där och i dag kommer hemleveransen. Ska bli så kul att se den lilla...

Här är han...


Född på Midgårds 2008-10-11

vason

REA på börsen

Ikväll ska vi gå på Hamburger Börs och kolla på R.E.A. med fackklubben på jobbet. Ska bli så kul =D. Trerättersmåltid med vin och avec, perfekt!

Sonens rånare verkar ha blivit omhändertagen oxå. Så allt är frid och fröjd...

vason

Allt om mat - inlägg #110

Har börjat samla på "Smaker från hela världen", kokboksserien som man får köpa med Expressen. Tänkte laga en rätt varje vecka i den kokbok man får köpa.

Första veckan var det italienskt och då gjorde jag Penne e pomodorini al gratin (penne med gratinerade tomater). Var jättegott! Sid 64 i boken.
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=7849

Andra veckan, franskt, Sydfransk köttgryta med chorizo. Även det gott! Serverades med potatismos smaksatt med getost, det var en upplevelse...  Sid 60 i boken.
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=7957

I dag kom tredje boken, om Sydostasien och då blev det Chili- och kycklingnudlar med paprika och cashewnötter. Sonen bestämde maträtt och det var riktigt gott =). Sid 92.
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=7868

Tyvärr har jag inga bilder, det skulle vara fint att visa.

matlagningsglad vason

Hej alla vänner

Har inte skrivit på ett tag. Lathet? Det har inte hänt så mycket egentligen, värt att skriva om. Jobbar, jobbar och jobbar. 

Men, i alla fall en nyhet, i fredags blev sonen av med sin mobiltelefon på väg hem från skolan. Det var en snorunge som snodde den... =(

Gjorde en polisanmälan och nu, i dag, ringde de och ville att vi ska komma och göra en fotokonfrontation... Undrar vad sonen säger om det? Lite läskigt faktiskt. Man vet ju inte vad det är för typer som springer runt på gatorna och snor saker.

För övrigt funderar vi på att skaffa en gerbil till. Det skulle vara jättekul att ha en till... Speciellt som Dumle har lite problem med sina tänder. Man måste hålla uppsikt på honom hela tiden, att han får i sig mat ordentligt. Gnaga, som han gjorde förr, är inte att tänka på =(. Måste ringa veterinär om detta...

Fortsättning på historien om mobiltelefonen kommer inom kort.

vason


Tallinn 2008-10-30

Idag regnade det hela dagen. Urtrist =(. Det blev en shoppingdag. Vi kollade shoppingcentret Viru, som ligger precis vid hotellet och en liten galleria som heter Foorum. Gick en sväng i gamla stan igen på f.m. för att shoppa lite presenter, tobak, yllekläder etc. Vi hittade Katarinagången, som vi gick flera gånger.


Katarinagången, "Katariina Käik"









Här är lite bilder på galleriorna




Virugallierian




Inuti Foorumgallerian

Vi var och käkade på Hesburger i dag också. Lunch alltså. Middag käkade vi på båten.



Mycket mer än så här skriver jag inte om denna dag. Hesburger får avsluta denna reseberättelse.

vason


Tallinn 2008-10-29

estniska flaggan

Det blev inget Milano denna gång utan en rutt till Tallinn. Det var väl egentligen inte planerat utan idén kom av en slump. Såg en reseannons i tidningen och tyckte det varkade spännande. Vi åkte med MS Victoria I och MS Romantika på tillbaka vägen. Ditresan var lite jobbig då det gungade mest mellan Mariehamn och Tallinn, just när det var meningen att man skulle sova =(. Blev inte mycket sömn den första natten... Trött och sliten kom vi fram klockan 10 på morgonen estnisk tid. Hotellet Tallink City ligger kanske nån km från hamnen, så vi gick glada i hågen. Vädret var soligt men lite kallt, absolut inget att klaga på =).


Hotellet

Vi checkade in på hotellet och begav oss till Gamla Stan. Tänkte man skulle börja nånstans. Kolla runt lite och shoppa dagen därpå. Nåt museum skulle vi gå på så vi började med Tallinns stadsmuseum "Tallinna Linnamuuseum" på Vene. Där kunde man läsa om Tallins historia från medeltiden till nutid. Särskilt intressant var en modell av gamla stan från ca 1400-talet. Där stod vi länge och tittade.

Tallinns stadsmuseum "Tallinna Linna Muuseum"


Vana Toomas (gamle Thomas) vakar över staden på Rådhusets spira sedan 1530


Kista 1400--1500-tal


Svartbrödernas banderoll, 1661


Kläder 1800-tal

Vi gick förbi S:t Nikolaikyrkan "Nikolai Kirik" men gick inte in.


S:t Nikolaikyrkan, Vene


Fortsatte på Uus (fina gatunamn har de ;) ) och gick vidare mot Tjocka Margareta "Paks Margareeta" På vägen dit passerade vi Estoniamonumenentet.



Estoniamonumentet


Tjocka Margareta "Paks Margareeta"


På andra sidan stadsmuren skymtar S:t Olaikyrkan
"Oleviste Kirik"

Runt hörnet på Tjocka Margareta ligger Stora strandporten "Suur Rannavärav" där vi gick in. Fortsatte längs Pikk, förbi svartbrödernas hus "Mustpeade vennaskonna hoone" med sin vackra färgglada dörr. Gick man närmare såg man samma bild över dörren som även fanns på banderollen i stadsmuseet.


Stora strandporten "Suur Rannavärav"


Pikk


Dörren till Svartbrödernas hus

Strax därpå gick vi förbi Helgeandskyrkan "Puha Vaimo kirik". Det är en vit, vacker kyrka med åttkantigt torn. På väggen ser man en klocka med vackert målad urtavla.


Helgeandskyrkans klocka

Vi gick in i kyrkan. Det var förbjudet att använda blixt där inne men ett par trevliga bilder blev det.

Helgeandskyrkan "Puha Vaimo Kirik"


Altaret


Ett av de vackra kyrkfönstrena

Ute ur Helgeandskyrkan hade vi bara ett par steg till Rådhustorget. Där vimlade det (nåja, ett dussin kanske) av folk i medeltida kläder, som försökte locka in turister i medeltida restaurangkällare. Senare på kvällen blev vi också förförda av deras charm...

Rådhustorget "Raekoja Plats"


Rådhuset "Raekoda"






Nu var jag väldigt intresserad av att hitta yllemuren, det jag hade förväntat mig av hela resan ;) Vi hittade den längs med Muurivahe, inte långt från Viruporten.


Yllemuren

När vi ändå var vid Viruporten passade vi på att äta på Hesburger, en lite billigare (?) variant av McDonalds. Det var i alla fall inte lika mycket folk där som på McD, tvärs över gatan.

Mycket fina blombuketter till väldigt överkomliga priser fanns det också vid Viruporten. Stod och beundrade ett tag =D.



Nu var vi mycket trötta, benen och fötterna värkte efter några timmars knallande. Vi beslutade att gå till hotellet en stund för att vila.

Z Z Z Z Z Z Z Z

Efter en stunds vila bestämde vi oss för att bege oss till Domberget "Toompea". Långa och korta benet som leder dit måste vi bara se...

Vi begav oss till Rådhustorget för att därifrån leta upp Långa benet "Pikk Jalg". Jag låter bilderna här tala för sig själva.

Pikk Jalg (Långa benet)






Domberget "Toompea"
Det första man ser när man kommer upp från långa benet är Alexander Nevskijkatedralen "Aleksander Nevski Katedraal". Tittade man åt höger såg man Domkyrkan "Toomkirik" som ligger på Kyrkotorget "Kiriku Plats". Tyvärr missade vi Domkyrkan. Kan bara skylla på att Alexander Nevskijkatedralen tog all uppmärksamhet. Vi tog inga bilder på Domkyrkan men den är säkert intressant, så vi får utforska den nästa gång vi åker till Tallinn.


Alexander Nevskijkatedralen

På andra sidan katedralen ligger Slottstorget "Lossi Plats" och Toompea slott "Toompea Loss". Vi utforskade inte slottet särskilt mycket heller. I hörnet av slottet, vid stadsmuren, ligger Långe Hermann "Pikk Hermann". Det såg vi aldrig (usch vad mycket vi missade =(. )


Gatstenar på Lossi Plats


Toompea slott "Toompea Loss"

Vi gick åt andra hållet istället. Kollade på tornet "Kiek in de Kök" .


Stadsmuren med Kiek in de Kök till höger


Kiek in de Kök


Utsikt över muren mot S:t Nikolaikyrkan "Niguliste kirik"

På andra sidan muren, vid Kiek in de Kök, hittade vi en utsiktsplats. Det är nog inte den mest kända utsiktsplatsen på Domberget, där var vi aldrig... Nu känner jag att jag vill åka dit igen, i morgon! Hur kan man missa så mycket?

Här är i alla fall några utsiktsbilder.






På väg ner från Domberget tog vi korta benet "Luhike Jalg". Det är den branta nergången, den som häst och vagnarna inte kunde ta.






Man kommer ut vid Niguliste, vid kyrkan, där det också finns museum. Vi gick in där och tyvär fick man inte fotografera där. Där fanns en hel massa ikoner från 1400-- 1500-talet och framåt, altare från 1500-- och 1600-talen samt den berömda målningen "Dance macabre" av den tyske målaren och skulptören Bernt Notke  (1435-1508). Intressant att veta är att han gjort statyerna med S:t Göran och draken i Storkyrkan, Gamla Stan.


S:t Nikolaikyrkan "Nigulste kirik"


Niguliste Muuseum

Efter Niguliste museum gick vi runt lite för att kolla in var vi skulle käka middag. Vi gick Dunkri mot Rådhustorget och kom förbi "Kattbrunnen". Däri offrade stadsborna lösspringande katter för att blidka en vattenande. Makabert! OBS! Detta var lääänge sedan. Kände att jag måste tillägga detta för att inte stöta mig med några Tallinnbor. =D


Kattbrunnen

Rådhustorget
Nu lite bilder från Rådhustorget.





Vi valde till slut Olde Hansa för att mätta våra skrikande magar. De hade menyer utanför på svenska och det var ju trevligt tyckte vi =). Ut skrålade medeltidsmusik och samtida klädda personal gick ut och in. Verkade gemytligt...

Vi käkade Friherrens (av nånting) Filet Mignon med skogssvampsås och bönröra, veteröra nånting. Kommer inte ihåg exakt. Läsk hade de inte, så sonen fick dricka mineralvatten. Själv drack jag ölu kryddad med kanel, supergott!!!



Lokalen var upplyst av stearinljus så det var lite halvskumt. Ljus kantade trappan ner till toaletterna (som faktiskt var moderna).





När vi kom ut hade det börjat regna. Vandrade stilla i kvällsmörkret, förbi yllemuren igen och tillbaka till hotellet. Det hade varit en händelserik dag!



Rådhuset


En tom Yllemur

vason

RSS 2.0