Födelsedagskalas

Idag fyller min äldste son 15 år! Vi var hemma hos honom och firade igår på kvällen. Han var rätt så lugn i värmen men senare när det började svalna så varvade han upp sig... Han är autistisk och är inte som vanliga barn. Jag var orolig att han skulle tycka det var jobbigt att vi kom men de gick bra =D. Fick t.o.m. en "kram" när jag gick.


vason


Hemma igen

Har inte skrivit på några dagar. I förrgår, innan vi åkte hem var vi först och fikade hos bondens familj. Bonden som äger tjurkalvarna. De hade en liten, liten kvigkalv (tre veckor gammal!) som var bedårande söt... Måste visa lite bilder.






Visst är hon söt =D

Senare på dagen var vi till Konstladan och köpte tavlan jag var sugen på.



Igår var vi på Djurgården, ute i det sköna sommarvädret. Var på Ulla Winbladh och käkade. Supergott...


Många änder var nyfikna på oss där vi satt.


Så här fint blev det med en motljusbild på aftonkvällen...

Idag var vi i Tanto och spelade minigolf. Det gick sådär =(. Det var varmt och soligt. Riktigt skönt väder =D. Vi knallade längs med vattnet, under Årstabron, ut till Ringvägen. Hoppade på 4:ans buss mot Radiohuset dit vi åkte, hela vägen nästan från Skanstull. Lång bussresa, och svettig... Från Radiohuset tog vi en rask promenad till Kaknästornet.



Där kollade vi utsikten och käkade i Restaurangen på 28 våningen. Tror inte jag har varit i Kaknästornet sedan 70-talet, så det var kul.

rödbränd vason

Sista kvällen i Värmland

Tiden går fort... Nu har vi varit här i 10 dagar och det räcker för denna gång. Även om vädret inte har varit det bästa så har vi hunnit en del. I dag har det faktiskt varit kanonväder hela dan. Första sedan vi kom. Vi passade på att grilla, spett av korv, kött och grönsaker samt potatissallad. Till efterrätt grillade marsmallows! Supermums!!! Lyckades sätta eld på en, den brann som en fackla och blev alldeles förkolnad. Såg inte så aptitlig ut =(.

I morgon blir det lite Arvika innan hemfärden vid 18. Eventuellt Rackstadmuseet. Kanske åker och tittar på en tavla i Stommen, där vi var i förra veckan på en konstutställning i "Konstladan" som det heter. Blev lite sugen på just en tavla. Hade inte pengar då. Om jag tar fram cykeln och cyklar en månad så tjänar jag nästan in vad den kostar... Ångrar att jag inte tog kort på den så att jag kan visa här på bloggen.

Skall bli skönt att komma hem igen, hem till stan. Alla bussar, taxibilar och neonskyltar...

Nu ska vi ta ett sista parti monopol innan vi går och lägger oss. Tidigare på dan har vi spelat Chicago, Dam och Tian. Kul det med. Annars brukar vi mest spela Fem hundra i kortväg.

God natt Värmland och bloggen
vason

Vinbär, monopol och vilda musen - inlägg #50



Idag plockade vi 2,5 kg vinbär och gjorde 4 liter saft, gott! En flaska åker nog med hem till Stockholm.



Vi spelade monopol efter saftkokningen, med ett riktigt gammalt spel. Köpt för nästan 70 år sedan!



Jag och morsan blev bankrutt efter tre timmar =(. Sonen räknade ihop sina pengar - 240 950 kronor! Inte dåligt ;).
Tiokronorssedlar finns det i detta monopol, det måste vara lite ovanligt? Har inte sett det förut.

Pussikatten hittade en stackars liten mus. Slutet blev lyckligt kan jag passa på att tillägga.



God natt, lilla bloggen!
vason

Kantarellpaj à la Gunnarskog



Pajdeg:

3dl mjöl
150 g smör, kylskåpskallt
1-2 msk vatten, iskallt

Fyllning:
400-500 g kantareller som steks i lök

Stanning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt, peppar

Blanda pajdegen och låt den vila i kylen ett tag. Stek svampen tillsammans med lök. Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda ca 10 min i 200 grader.

Lägg i svampfyllningen och häll äggstanningen över. Strö över lite riven ost.

Grädda ca 40 minuter i 200 grader.

Smaklig måltid!

vason

Kantareller

Gårdagen var jättetrist. Regn och rusk. Samma idag. Vi passade dock på mellan regnskurarna att gå upp i skogen för att plocka lite svamp.


Här går vi hemåt...


...tjurkalvarna kollar varje steg vi tar...


Min del av skörden


Färdigrensat , 785 gram rensade kantareller fick vi ihop =D

vason i värmlandssvampskogarna

Regnig dag

Idag blev det inte så mycket arbete. Det kom flera korta regnskurar med sol emellan. 4 mm sammanlagt. På kvällen kollade vi Arn, tempelriddaren. Den var lite seg måste jag säga och snöpligt slut. Upplagt för en fortsättning...

Sov gott bloggen
/vason

En stillsam dag

I dag har inte mycket hänt. Dagen har rusat iväg och nu är det redan kväll. Jag drog i rabatten ett par timmar. Vi var på en handelsträdgård och köpte mer jord - och nu en sort med gödsel i! Det kändes när jag strödde ut den i rabatten - i näsan =(. Hittade gullviva och mer akleja inbäddat i tuvorna.

Efter arbetet och lunch tänkte jag passa på att sträcka ut i solen och vila lite men då kom regnet. Lite men ändå. Senare på kvällen har det kommit kraftigare regnskur, lite tur för då behöver vi inte vattna det nysådda...

vason med jordiga (gröna?) fingrar

Arvika och Rackstad

På förmiddagen kom grannen på en fika. Vi visade upp mössen och höll på att skrämma iväg henne! Det gick bra så länge de var på behörigt avstånd men såklart de ville springa fram och nosa - så nyfikna som de är ;). Vi fick ta in dem i buren ganska snart.

Senare var vi iväg till stan för att handla. Sonen och jag var i Zoo-affären medan morsan var på banken. Vi var lite lata, så vi käkade på McDonalds. Gott när man är hungrig =)

På vägen hem var vi på Rackstads hembygdsgård och tittade på konsthantverk. Mycket fint var det där. Höll på att köpa ett par lotter i ett konstlotteri men drog mig ur när jag hörde att dragningen skulle vara den 31 oktober. Så länge vill vi inte vänta.



På kvällen, efter lite fika, började jag pilla i rabatten igen. Grävde upp ytterligare en stor tuva men där under kryllade det av humlor eller vad det är. Kastade snabbt tillbaka den... Tänk om, tänk nytt. Det gick nog inte att gräva precis där. Jag satt dessutom nästan precis i en myrstack, blev rätt biten =(. Alltså flyttade jag en bit åt sidan och grävde där istället. Hittade en akleja gömd bland allt gräs. Den fick en ny, lite finare plats att stå på.

Morsan fick blodad tand, så hon gick på andra sidan och började gräva upp en stjärnflocka alias "Linnés döttrar" som hon flyttade fram till en lite mer framträdande plats. Mitt i buskaget hittade hon en hallonplanta som vi flyttade ut i gräsmattan vid sidan av huset. Kanske blir det hallon nästa år?

vason med gröna fingrar

Värmland - inlägg #44

Min son frågade mig hur många inlägg jag hade skrivit på min blogg, så jag gick till arkivet och räknade. Själv hade han skrivit 90 stycken... Där ligger man i lä ;)

Nu har vi varit här i Värmland i ett par dygn. Det är så skönt att vara ute på landet bland katter, hästar och kossor. I en hage bredvid morsans hus går tre tjurkalvar som är så söta...



Mormors katt Pussi är oxå söt.



Tidigare på dan var vi i Gunnarskog. Åkte förbi min namnes hus och ner till Hembygdsgården. Där var vi och fikade - kaffe och vaffel. Sonen drack läsk förstås.


vason i värmlandsskogarna


Dumle långsamt bättre och rabattrensning

När vi kom hit till morsan, i förrgår, efter 4,5 timmars tågresa så fixade vi direkt med mössens bur. Vi gav Dumle antibiotika på kvällen och vägde de små. Ve och fasa - Dumle hade gått ner ytterligare några gram. Morsans våg visade 55 gram! Jag insåg att vi måste tvångsmata honom annars skulle han svälta ihjäl... =( Kokade ett ägg och en broccolibukett som jag mosade och försökte ge honom, men han vägrade. Han är ju i alla fall rätt pigg så det är inte jätteakut men han får ju inte bli magrare...

På morgonen dagen därpå åkte vi och köpte barnmatsburkar - majspuré och broccolipuré. Majspurén har han efter lite protester accepterat. Vi matar honom var eller varannan timme ca 1 ml. Nu tycker han det är riktigt gott! Han hjälper till att hålla doseringssprutan med sin lilla tass, precis som en liten bebis.

Ögonen har inte tårats röda på flera dagar men nosen har tappat lite päls, vid sidan av munnen har han en stor kal fläck. Det finns en sjukdom som heter nosdermatit som drabbar gerbiler i ung vuxen ålder och det stämmer ju precis då Dumle är 7 månader gammal. Han har inte använt tänderna på ganska länge nu, har problem att äta frön etc. och kan inte gnaga på toalettpappersrullar. Undrar om inte tänderna har blivit för långa på honom? Ska ringa veterinären igen när jag kommer hem. Under tiden hjälper vi till att mata honom. Hoppas han kommer att bli helt frisk.

Senare under gårdagen fick jag i uppdrag att rensa morsans rabatter så jag började med en helt igenvuxen. Nu såg det mest ut som om plantorna växte rakt i gräsmattan...

Jag tog en spade och började gräva bort grästuvorna. Jorden försvann kan man säga, gräset hade snott all jord. Djupt inbäddat i gräset hittade jag en liten, liten daggkåpa, halvkvävd. Den vart nog glad att få se dagens ljus igen =D. Sedan hittade jag ett myrbo när jag höll på, för att inte tala om ett bo med humlor (eller bin). De surrade dussintals runt mig när jag höll på att rensa. De dök upp från håligheter i marken, precis under rabatten. Är inte riktigt färdig men bifogar i alla fall en bild hur det ser ut efter första etappen.



vason i värmlandsskogarna

Värmland kallar

I morgon drar jag och sonen till Värmland. Var lite osäker på om det skulle funka med Dumle eftersom vi tar med mössen. Alltså om han skulle bli tillräckligt bra för att åka och nu verkar det så =).

Skall bli skönt att vara borta ett tag, en vecka eller två...

Idag på kvällen tog vi bussen till Kista. Vi fastnade i Rinkeby ca 45 minuter pga en bilolycka. Vilken händelserik semestervecka det har varit, hoppas de resterande veckorna blir lite bättre...

vason

Brandlarm i Vällingby

Brandlarm tjöt över torget nu på förmiddagen. Mattorget utryms. Två brandbilar dyker upp varav den ena åker därifrån ganska snabbt. Den andra står kvar ett bra tag och brandmän diskuterar med väktare vid ingången. Senare åker den andra bilen oxå. Var alltså inte så farligt. Ingen rökutveckling eller lågor syntes.



Dumle, sjuklingen, mår mycket bättre men är mager ännu. Han har en kal fläck på sidan av nosen, bredvid munnen och det rinner fortfarande lite sekret i ögonen men det är som sagt mycket bättre! Han är mycket piggare än i början på veckan...

vason


Dumle bättre...

Dumle har legat och sovit större delen av dagen. Har knappt sett honom ute över huvudtaget men jag tror att han har blivit lite bättre och piggare. Har försökt att mata honom med morotspuré men han protesterade vilt. Han är alltså mer levande än död ;)

Han ser fortfarande lite ruggig ut och i morse var ögonen alldeles "igenmurade" men även det är bättre =D

Idag gjorde jag en tur till Fjäderholmarna. Käkade strömmingsflundra med potatismos, MUMS!!! Gick en sväng runt ön. Verkligen en trevlig dagsutlykt =)

Sonen har fått en ny säng och tv hos pappa. Idag skulle de skruva ihop allt, har inte hört hur det gått. Tror att det kommer bli jättebra i hans rum!

optimistisk vason

Dumle är sjuk =(

I morse såg Dumle alldeles för ynklig ut! Alldeles tilltufsad och röd runt ögonen, såg nästan ut som blod. Trött var han oxå.

Var iväg till Roslagstull Djurklinik och de trodde att han råkat ut för en infektion, så nu går han på antibiotika. Veterinären trodde även att det kunde vara nåt problem med harderiska körteln, men det kunde oxå bero på infektionen att han "varade" i ögonen.

Vi vägde de små. Humle vägde 73 gram medan Dumle "bara" vägde 65 gram...

Stackars lilla krake =(
vason

Cosmonova och nrm

Idag var det ett riktigt skitväder =( Det har ösregnat större delen av dagen. Ett perfekt museiväder, så vi drog till Naturhistoriska riksmuseet. Såg "Mumier" på Cosmonova och kollade "Den mänskliga resan" på museet. Det var givande. Det är inte så ofta vi åker dit men det är alltid lika kul. Det var rätt mycket folk där oxå, många tyckte det var en perfekt dag för museibesök precis som vi...

Tog ett par bra bilder på Humle och Dumle oxå.





Ha en bra kväll!
/vason

Wii Fit

Sonen var och köpte en Wii Fit igår. Vi har letat länge efter en sådan, har varit slut överallt. =(
Nu hittade han en på ONOFF. Vilken lycka! Han och en kompis höll på att spela i flera timmar och svettiga blev de.

Även jag provade lite, svårt var det... Det fanns alla möjliga aktiviteter, aerobics, yoga, slalom, skidhopp, jogging etc.

Tidigare på dan var vi och såg Narnia som hade premiär i onsdags. Den var ungefär som väntat, varken bu eller bä. Mycket effekter men inte så mycket mystik och känsla tycker jag. Jag tycker nog att BBC´s 20 år gamla filmatisering är bättre. Men böckerna är ju såklart allra bäst.

vason

Semester?

Nu när det börjar dra ihop sig till semester ville jag göra upp alla mina affärer, betala räkningar och skulder så jag vet vad jag har att röra mig med. Försökte kolla med Skatteverket oxå när återbäringen skulle komma... Men det lär nog dröja till efter semestern =(. Summan, den dystra sanningen, är att plånboken är ganska tom...

Vi drar till Värmland, min son och jag. Skall bli så skönt att vara ledig, känns som evigheter sedan.

Skulle vara kul att åka utomlands en sväng i år men det får vänta några månader...

snart ledig vason

RSS 2.0