Långpromenad

I dag, när det var så hääärligt väder, tog jag en långpromenad på cirka 16 000 steg. Var nämligen och köpte en stegmätare (kul grej att ha). Började gå och tänkte, jag går så länge jag orkar... Började i Vällingby. I Brommaplan 1,5 timma senare, tar jag en välförtjänt fika i cirka en halvtimme. Fortsätter i riktning mot stan. I Alvik ömmar fötterna, skavsår är bara förnamnet =(. Köpte skavsårsplåster och sedan var det bara att fortsätta...

Fortsatte över Tranebergsbron (måste vara en av stans jobbigaste broar att gå eller cykla på). Vek av i Kristineberg och gick genom Fredhäll. Tog kort på lite vårblommor. Härligt...


Tussilago


Scilla


Vårlök

Sammanlagt gick jag 17 143 stag i dag! Cirka 1, 5 mil, eller 3,5 timmes promenad!

vason med blåsor på fossingarna

Fortsättning på blodtryck

Var och kollade blodtrycket i dag, efter att ha käkat medicin i 10 dagar. Det har inte blivit ett dugg bättre =(. 157/104...

Dags att stressa av?

snurrig vason

Amerikansk citronpaj

Börjar med att berätta att matjestårtan var lika god som första gången =). Till och med min svägerska som inte gillar sill tyckte att den var god...

Snodde oxå receptet på Amerikansk citronpaj av syrran på hennes blogg http://mybaker.blogg.se.
Den var oxå jättegod! Tack syrran för tipset =D.


Amerikansk citronpaj (6-8 bitar)
Tid: ca 35 min varav 20-25 min i ugnen + vila 1 tim
3 dl vetemjöl
125 g margarin eller smör
2 msk vatten

Citronkräm
1 ½ dl vatten
1 msk smör
3 äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
rivet skal och saft av 1 citron

Maräng
3 äggvitor
1 dl socker

1. Hacka samman mjöl, matfett och vatten till en deg på arbetsbänken eller med matberedaren. Låt den vila kallt ca 1 tim
2. Gör under tiden krämen. Koka upp vatten och smör i en kastrull
3. Vispa äggulor och socker. Tillsätt vetemjölet
4. Häll det kokande smörvattnet över äggblandningen. Vispa hela tiden.
5. Tillsätt rivet skal och saft av citronen.
6. Låt krämer tjockna under vispning på svag värme.
7. Kyl krämen i kallt vatten. Rör om någon gång.
8. Tryck eller kavla ut pajdegen i en form, ca 24 cm i diameter. Klä formens botten och sidor med degen. Lägg en folieremsa runt kanten, så att inte degen åker ner under gräddningen.
9. Grädda pajdegsskalet i den nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 10 min.
10. Låt pajdegsskalet kallna.
11. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner sockret.
12. Bred ut citronkrämen i pajdegsskalet. Toppa med marängsmeten.
13. Ställ in pajen i ugnen i 150 grader, 10-15 min. Marängen ska enbart stelna något och få lite färg. Garnera ev med citronrasp och citronmeliss. Servera.

/vason

Kubb i parken

I dag hade vi picknick i det sköna vädret i parken =). Efter maten spelade vi lite kubb, det var riktigt kul, speciellt som vi stod och visade rumpan när kungen skulle slås ner ;). Vi stod alltså och slängde pinnen mellan benen, stående med ryggen emot.

Tog blodryck på apoteket, 136/98, inte så illa... Det vandrar alltså neråt =). Får väl börja äta järntabletter, det kanske är det som gör mig trött och yr...

Hur det gick i kubben? Jag var med i det vinnande laget två gånger av tre.

Matjestårtan var jättegod, gör en till i dag till morgondagen.

/vason i parken

Blodtryck och matjestårta

Nu har jag snart varit ytterligare en månad på "torken". Var på hälsoundersökning på jobbet och fick bekräftat att blodtrycket inte var det bästa =(. 145/105. Så nu käkar jag blodtryckstabletter sedan en vecka tillbaka... Tycker att yrseln blivit värre, det är i vart fall inte bättre, men det kanske tar tid...

Nu är det påsk och morsan har pallrat sig hit från Värmland. Kylskåpet är fullare än vanligt och godisskålen trind. I går lagade vi en matjestårta som vi inte hunnit smaka på än men tänkte skriva ner receptet innan tidningen (MatMagasinet nr 4/april 2009) försvinner tillbaka till Värmlandsskogarna.

Matjestårta
8-10 personer. Tid: 30 minuter + 5 timmar i kylen

200 g kavring
75 g smör
4 gelatinblad
3 hårdkokta ägg
4 matjesfiléer
(vi använde en hel burk)
1 knippa dill
1 kruka gräslök
1 rödlök
3 dl gräddfil
250 g kesella

Garnering
persilja
gräslök
räkor
ishavsrom
tomater

Gör så här
1.
Mixa kavringen smulig i en matberedare. Smält smöret och blanda ner.
2. Klä en springform med plastfolie och fördela brödblandningen i botten av formen och tryck till med en stekspade. Ställ i kylen. Lägg ner gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.
3. Hacka äggen, sillen, dillen och gräslöken. Skala och hacka rödlöken. Blanda alla ingredienserna med gräddfilen och kesellan.
4. Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull. Blanda sedan ner gelatinet i tårtsmeten.
5. Blanda smeten väl och häll den sedan över brödbottnen. Jämna till ytan och ställ in i kylen ca 5 timmar.
6. Garnera tårtan med persilja, gräslök, några räkor, ishavsrom och tomatklyftor och servera.

Återkommer när vi ätit den.

Glad Påsk
/vason

RSS 2.0