Mellandagsbuffé

I morgon blir det fest =). Det blir trerätters middag för tio pers i min lilla kvart.

Förrätten blir:

Rostad rödbets- & getostsallad

0,5 kg rödbetor, klyftade
2 msk matolja
2 msk flingsalt
2 msk vinäger
2-3 msk honung
100 g getost

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Blanda rödbetsklyftorna med oljan och saltet, lägg på plåt. Sätt in i ugn i ca 30 minuter.

3. Lägg över i bunke och blanda med vinägern och honungen, låt svalna.

4. Vänd till sist i getosten.

Huvudbuffén:

Rotfruktskaka med getost

2 st palsternackor
1,5 kålrot
0,5 rotselleri
10 st potatisar
3 dl smält smör
1 knippe timjan
200 g getost
3 msk olivolja
1 msk vinäger
ruccola
salt
peppar
springform med botten

1. Skala alla rotrukter och skiva tunt med kniv. Klipp en rundel av bakplåtpapper och lägg på bottnen av springformen. Det får inte täcka skarven i springformen, enbart bottnen. Pensla kanterna och bottnen med smält smör.

2. Börja med att lägga ut potatisskivor omlott i ett vackert mönster på bottnen och längs med sidorna av formen. Blanda rotfrukterna med resten av potatisen, skirat smör, hackad timjan, peppar och salt. Varva rotsakerna i formen och pressa hårt samman.

3. Baka i ugn (175 grader) i ca 45 minuter. Efetr 10 minuter kan man vika ner potatisskivorna som ligger längs med kanten över kakan. Prova med en trästicka om rotsakerna är mjuka. Öka annars tiden med 15 minuter.

4. Smula till sist ner getosten över kakan och gratinera i 10 minuter till. Vänd till sist på kakn och ta bort bakplåtspapperet. Garnera med ruccola.

Julköttbullar 8 port.

1 kg köttfärs
1,5 dl havregryn
2 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 ägg
2 tsk riven lök
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm mald kryddpeppar
1 dl grädde

1. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå så att havregrynen får svälla i 10 minuter.

2. Tillsätt sedan ägg, lök, salt och kryddor. Lägg i färsen och arbeta allt smidigt. Fukta händerna i kallt vatten och forma färsen till små köttbullar.

Sedan kommer sensationen efterrätten:

Chokladbavoise med apelsin och kumquat

2 tsk gelatinpulver + 2 skm vatten
6 äggulor
4 dl mjölk
4 dl florsocker
400 g mörk choklad
4 dl vispgrädde

Sockerlag:
2 dl muskovadosocker
2 dl vatten
2 dl limejuice
8-10 apelsiner

Till garnering:
12 skivade kumquats

1. Rör ut gelatinet i vattnet i en liten skål. Rör ihop äggulor, mjölk och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen på svag värme och rör hela tiden. Det får inte koka, då stelnar äggen. Ta kastrullen från värmen när blandningen tjocknat. Tillsätt gelatinet och sedan chokladen, lite i taget. Rör till en blank, tjock smet. Låt smeten svalna.

2. Vispa äggen och vänd ner den i den avsvalnade chokladsmeten. Häll upp i portionsglas, ställ i kylen och låt stå minst 3 timmar eller över natten.

3. Koka socker, limejuice och vatten i en kastrull på ganska stark värme tills lagen tjocknat, cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen.

4. Skala apelsinerna med en vass skalkniv. Skär sedan fruktköttet i skinnfria filéer och lägg i sockerlagen. Garnera bavaroisen med kumquat, servera med apelsinklyftor i sockerlag.

Smaklig måltid.

/vason


Sista timmarna på jobbet

innan julledigheten. Så nu blir det inget mer jobb i år, ska bli så skönt att vara ledig =).




2010 blir mitt år (f´låt syrran för rubrikstölden...)

Jag tror verkligen på sierskan som sade att jag kommer att stå i ett vägskäl fram på vårkanten. Saker och ting börjar rulla nu, har faktiskt några grejer på gång redan...

Tyvärr kan jag inte avslöja ännu vad det är som är på gång men det känns bra =). Äntligen är det min tur att få vara i fokus! Jag ser inget annat än att det kommer att bli ett strålande år =D.

Trummandet kommer att blomma ut, kanske vinner jag på triss, ja det kan ju bara bli bättre ;).

/vason


Snart lucia

Det nalkas mot jul och det får jag panik över... Tiden går så fort att det är riktigt läskigt =(.

Skönt att det bara är "slatten" kvar på året. Jag förbereder mig för en pånyttfödelse nästa år, jag har några projekt på gång som jag hoppas ska leda till något bra =). Jag är optimistisk för framtiden...

Ha det gott alla vänner. Återkommer ;)

/vason

December och bloggtorka

Jisses, snart är det jul! Tiden bara rinner iväg...

Jag har lagt ner det mesta av min energi på trumkursen på onsdagar, ett litet andningshål i tillvaron.

/vason


RSS 2.0