Mellandagsbuffé

I morgon blir det fest =). Det blir trerätters middag för tio pers i min lilla kvart.

Förrätten blir:

Rostad rödbets- & getostsallad

0,5 kg rödbetor, klyftade
2 msk matolja
2 msk flingsalt
2 msk vinäger
2-3 msk honung
100 g getost

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Blanda rödbetsklyftorna med oljan och saltet, lägg på plåt. Sätt in i ugn i ca 30 minuter.

3. Lägg över i bunke och blanda med vinägern och honungen, låt svalna.

4. Vänd till sist i getosten.

Huvudbuffén:

Rotfruktskaka med getost

2 st palsternackor
1,5 kålrot
0,5 rotselleri
10 st potatisar
3 dl smält smör
1 knippe timjan
200 g getost
3 msk olivolja
1 msk vinäger
ruccola
salt
peppar
springform med botten

1. Skala alla rotrukter och skiva tunt med kniv. Klipp en rundel av bakplåtpapper och lägg på bottnen av springformen. Det får inte täcka skarven i springformen, enbart bottnen. Pensla kanterna och bottnen med smält smör.

2. Börja med att lägga ut potatisskivor omlott i ett vackert mönster på bottnen och längs med sidorna av formen. Blanda rotfrukterna med resten av potatisen, skirat smör, hackad timjan, peppar och salt. Varva rotsakerna i formen och pressa hårt samman.

3. Baka i ugn (175 grader) i ca 45 minuter. Efetr 10 minuter kan man vika ner potatisskivorna som ligger längs med kanten över kakan. Prova med en trästicka om rotsakerna är mjuka. Öka annars tiden med 15 minuter.

4. Smula till sist ner getosten över kakan och gratinera i 10 minuter till. Vänd till sist på kakn och ta bort bakplåtspapperet. Garnera med ruccola.

Julköttbullar 8 port.

1 kg köttfärs
1,5 dl havregryn
2 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 ägg
2 tsk riven lök
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm mald kryddpeppar
1 dl grädde

1. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå så att havregrynen får svälla i 10 minuter.

2. Tillsätt sedan ägg, lök, salt och kryddor. Lägg i färsen och arbeta allt smidigt. Fukta händerna i kallt vatten och forma färsen till små köttbullar.

Sedan kommer sensationen efterrätten:

Chokladbavoise med apelsin och kumquat

2 tsk gelatinpulver + 2 skm vatten
6 äggulor
4 dl mjölk
4 dl florsocker
400 g mörk choklad
4 dl vispgrädde

Sockerlag:
2 dl muskovadosocker
2 dl vatten
2 dl limejuice
8-10 apelsiner

Till garnering:
12 skivade kumquats

1. Rör ut gelatinet i vattnet i en liten skål. Rör ihop äggulor, mjölk och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen på svag värme och rör hela tiden. Det får inte koka, då stelnar äggen. Ta kastrullen från värmen när blandningen tjocknat. Tillsätt gelatinet och sedan chokladen, lite i taget. Rör till en blank, tjock smet. Låt smeten svalna.

2. Vispa äggen och vänd ner den i den avsvalnade chokladsmeten. Häll upp i portionsglas, ställ i kylen och låt stå minst 3 timmar eller över natten.

3. Koka socker, limejuice och vatten i en kastrull på ganska stark värme tills lagen tjocknat, cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen.

4. Skala apelsinerna med en vass skalkniv. Skär sedan fruktköttet i skinnfria filéer och lägg i sockerlagen. Garnera bavaroisen med kumquat, servera med apelsinklyftor i sockerlag.

Smaklig måltid.

/vason


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0